zondag 27 juni 2010

Ilias


Ilias - Homeros (vert Patrick Lateur)

Ingebracht door Bart


De wrok van Achilles, het afscheid van Hektor en Andromache, de dood van Patroklos, het gesprek tussen Priamos en Achilles: het zijn episodes die deel uitmaken van ons collectieve geheugen. De prachtige nieuwe vertaling van Patrick Lateur biedt de lezer de kans opnieuw kennis te maken met de beroemde verhalen uit de Ilias.

De Ilias beschrijft een episode uit het laatste jaar van het beleg van Troje. De Griekse troepen staan er niet goed voor: Achilles, hun grootste held, heeft zich na een twist met Agamemnon teruggetrokken uit de strijd. Wanneer zijn dierbare vriend Patroklos omkomt, sluit hij zich weer aan bij het leger, neemt hij wraak voor de dood van zijn strijdmakker en geeft hij uiteindelijk ook Hektors lijk terug aan zijn vader Priamos. Op de achtergrond van al dit strijdgewoel zijn er natuurlijk de goden, die hun machtsspel op de Olympos maar al te graag verbeeld zien door stervelingen die in Troje gevechten op leven en dood leveren. Een epos vol oorlog en heldenmoed, eerzucht en wraak, vriendschap en liefde.

Over de vertaler
Patrick Lateur (1949) is dichter, vertaler en bloemlezer. Hij vertaalde eerder onder meer werk van Pindaros, Ausonius en Leonardo da Vinci. In 2014 verschijnt zijn vertaling van de Odyssee.

3 opmerkingen:

  1. Een recensie op NRCboeken: http://www.nrcboeken.nl/recensie/kijk-het-noodlot-recht-in-de-ogen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mokkende en twijfelende held; goden die verdacht veel op mensen lijken; veel, heel veel geweld. Mannenboek. 400 jaar voor Plato. Knappe vertaling, toch een kluif.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De overeenkomsten tussen de Ilias en De Prooi (ABN) zijn groot. Wederom een gemeenschap van mannen die zonder enig besef van een groter doel bezig zijn met het vervullen van eigen wensen, het frustreren van grote idealen, het staren naar de eigen navel. Achilles is een groot kind die zijn speeltje is afgepakt en daarom 600 bladzijden wacht met ingrijpen terwijl zijn vrienden en collega's en masse door de Trojanen worden afgemaakt. Rijkman Groenink had maar een doel: de baas worden van en toen hij het was was hij uitgespeeld en liet hij de bank kapot gaan.

    BeantwoordenVerwijderen