vrijdag 20 mei 2011

Anatomie van een moment

Javier Cercas - Anatomie van een moment

Ingebracht door Roeland


Een minutieuze reconstructie van het voorspel en de gebeurtenis zelf van de mislukte poging tot staatsgreep door luitenant-kolonel Tejero in 1981. Op 23 februari (23F) stormde Tejero het Spaanse parlement binnen om een militaire coup te plegen, maar door kordaat optreden van een aantal sleutelfiguren - waaronder premier Suarez en de leider van de communistische partij Carrillo, alsmede enkele hoge militairen - liep het met een sisser af. Cercas laat zien dat deze uitkomst verre van vanzelfsprekend was en dat het zo kort na de dood van Franco ook heel anders had kunnen aflopen. Cercas (1962) is vooral bekend als schrijver van romans, waaronder het succesvolle Soldados de Salamina. Drie van zijn romans zijn in het Nederlands vertaald.

1 opmerking:

  1. 'Anatomie van een moment' is vooral ook een eerbetoon aan de toonmalige premier, Adolfo Suarez. Suarez is de grondlegger van de Spaanse democratie. In de jaren na Franco's dood zorgde deze oud falangist in opdracht van de koning voor vlekkeloze overgang van het Franco regime naar een democratie. Tijdens het moment van de coup weigerde Suarez net als zijn vice premier en de leider van de communisten om weg te duiken onder de banken. Ze hielden stand, moedig, bereid te sterven voor iets groters dan henzelf.
    Het boek had wat korter gekunt en de vertaling is met haast gemaakt. Specifieke kennis van de recente Spaanse geschiedenis is gewenst. De Nederlandse uitgever had dat kunnen verhelpen met aan timetabel of notenapparaat van de vertaler. Voor de volgende herdruk.
    Roel. Dobbelaer

    BeantwoordenVerwijderen